"On hi ha poca justícia és greu tenir la raó"


Aquesta frase de Quevedo il·lustra a la perfecció la polèmica sorgida arrel de la negativa de la Paeria a que les dones puguin fer de Rei Mag. El tema es remunta a un parell d’anys enrere quan tres persones (dos homes i una dona) s’interessen per a fer de Reis Mags. Pregunten a l’Ajuntament quin és el procediment, doncs ho volen fer les tres persones juntes, i se’ls explica que queden inscrites en una llista d’espera i que ja les avisaran quan els hi arribi el torn. 

El temps passa sense més notícies i el desembre de 2015, la noia (que a més és membre de La Segarrenca) consulta a la Paeria en quina posició es troben. Just llavors és quan salta la llebre perquè en resposta al correu electrònic de consulta, la Paeria confirma clarament que “va decidir que els Reis fossin homes perquè va considerar que l’objectiu de la cavalcada és la il·lusió dels infants, que està per damunt de qualsevol altra cosa”. La qüestió deixa de ser individual o personal, sinó que es tracta d’una vulneració de drets i així ho fa saber a La Segarrenca. 

La decepció per una decisió tant retrògrada és total. No ens en podem quedar al marge i decidim treure-ho a la llum mitjançant les xarxes socials i esperar a que passin les festes de Nadal per donar marge de rectificació a la Paeria, aprofitant també a emetre un comunicat perquè tothom sigui coneixedor que a Cervera es discrimina. Perquè encara que alguns puguin pensar que és anecdòtic, així com assimilar-ho a la polèmica de la cavalcada de Madrid, és una clara vulneració dels drets de les cerverines emparant-se en quelcom tant subjectiu com la “il·lusió dels infants”. Encara que sigui una obvietat, no està de més insistir en què el 5 de gener quan la canalla es posa davant d’una persona amb barba, capa i corona hi veu un Rei Mag.

Com a Segarrenca, aquesta era la nostra pretensió. Que dones i homes puguem participar per igual a la cavalcada de Reis. En cap moment ens vam plantejar la feminització dels personatges com algú malintencionadament va insinuar. No pas perquè no sigui legítima també la demanda sinó perquè a Cervera estem a les beceroles en temes d’igualtat de gènere.

Com que la polèmica es fa pública, la Paeria posa sobre la taula la proposta d’elaborar un reglament que reguli la festa comptant amb la participació de la ciutadania i d’entitats. Com a Segarrenca, ens reiterem en la postura inicial i fem saber a la Paeria que no participarem de l’elaboració d’aquest reglament si la premissa bàsica no és que tant un home com una dona puguin fer de Rei Mag. Un cop passada la festa de Reis, després d’algunes converses telefòniques, el mateix regidor ens assegura que tant homes com dones podran fer de Rei. Per part nostra, li demanem aquesta confirmació per escrit i ell ens manifesta que també considera adient realitzar-la però, a dia d’avui, encara no ens l’han donat malgrat haver-los-hi insistit tant per telèfon com per correu electrònic. És per això que en els propers dies, la Segarrenca traurem un comunicat de denúncia de la situació per continuar fent pressió perquè estem convençudes que, malgrat haver-ho volgut reduir a l’anècdota o a una efímera polèmica, la lluita per la igualtat i la no discriminació també és això, l’aplicació de la perspectiva de gènere de forma transversal en el dia a dia. Des res serveixen els grans manifestos del 8 de març o el 25 de novembre si no van acompanyats d’accions que es tradueixin en una igualtat real entre tota la ciutadania.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada