EL MEU COS ÉS MEU!


Al llarg de la història, l’avortament ha tingut una trajectòria plena de prohibicions i de repressió.  És ben sabut que aquestes no han aconseguit evitar-lo, és més, l’han transformat en una  pràctica d’alt risc per a la salut de les dones. A diferència de nosaltres, a la majoria de països de la UE, l’avortament està despenalitzat (per exemple, una dona holandesa pot avortar lliurement fins les 24 setmanes d’embaràs).

La imminent reforma de la llei d’Interrupció Voluntària de l’embaràs (IVE) que el PP vol dur a terme arracona els drets i les llibertats aconseguides en les darrers dècades pel moviment feminista. L’aplicació d’aquest marc legal, encara més restrictiu que el que marcava la llei de supòsits de 1985 (malformació del fetus, violació, causes probables de danys físics o psíquics per la mare), donarà pas a un escenari més retrògrad que fa 25 anys enrere.

Considerem la reforma de l’avortament del PP com una clara vulneració als drets i les llibertats de les dones. Entenem que el dret al propi cos, a l’autonomia, a la capacitat de decisió, a la llibertat, etc. són drets fonamentals de les persones. I és que cal dir les coses pel seu nom. Atemptar contra els drets fonamentals de les dones és violència masclista. Una violència exercida des de la legitimitat que creuen ostentar els que ens governen, i precisament per això es fa encara més terrible. Una violència que utilitzen per perpetuar un sistema patriarcal, repressor i classista, doncs condemna a les dones amb pocs recursos a la clandestinitat.

És setembre, i el dret a decidir com a poble omple pàgines de diaris i minuts de telenotícies. En canvi, el dret a decidir sobre el propi cos queda invisibilitzat. Entenem que tenim el dret a decidir sobre tot, i això inclou també, sobre el nostre cos. El proper 28 de setembre és el Dia Internacional per la despenalització de l’avortament i arreu del país se celebren nombrosos actes per reivindicar allò tant senzill de: És el meu cos, jo decideixo!  

El 28 de setembre, surt al carrer! Pel dret al propi cos: avortament lliure i gratuït!



La Segarrenca

(text publicat a La Veu de la Segarra el 26 de setembre de 2013)